Веднъж стомна за вода…

Орешарски затъва в блатото на собствената си самоувереност

Когато 15 хиляди души ти реват под прозорците трябва да си отчайващо глупав или отчайващо самоуверен, за да ги дразниш. Точно това се опитва да направи за пореден път  Пламен Орешарски. След като си направи публично харакири, като използва вместо 150-килограмова сабя депутата Делян Пеевски, премиерът реши да използва тактики за разцепване на протестите. Неслучайно първата среща с протестиращите, на която Орешарски да обсъди бъдещите си творчески планове бе насрочена точно по времето, когато на парламента като гръм от ясно небе му бе възложено да гласува кандидатурата на Пеевски. Явно някой бе решил, че ако по същото време, когато бъде гласуван новия шеф на ДАНС, премиерът бъде показан с усмихнатите Янко, Дончо и Ангел, народът по-лесно ще преглътне голямото горчиво хапче, което му се поднася. Както обаче казваше колегата Бочаров – да, ама не ! Явно на гения на пиарската мисъл, който шепне в ушенцето на Орешарски му липсват умения в тайминга на събитията. И протестиращите научиха за готвения куркапан пет минути преди да влезнат на срещата. След което лицата на протеста, които явно по план трябваше да се снимат напуснаха и направиха пред чакащите отвън медии новото правителство и новия шеф на ДАНС на мармалад.
Явно обаче пиарите на премиера не разбраха от дума и след като 15 хиляди души освиркаха сградата на Министерски съвет решиха отново да повторят играта с разговорите с протестиращите. Като този път поради отказа на Янко и Дончо да присъстват, за лице на снимките бе избран… Йоло Денев. Какво са си говорили Йоло и Орешарски само те и бог Тангра знаят.  Целият ефект бе потресаващ като цяло.
Както народът е казал веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, третият път може да се счупи. А Орешарски вече сбърка веднъж с министрите и специално Калин Тихолов, втори път сбърка с Делян Пеевски, а сегашната заигравка с кухи структури и опити да си назначи протестиращи в стил Бойко Борисов много прилича на трети път. За съжаление методът „проба-грешка“ работи на много места, но в готварството и политиката няма много възможности за коригиране.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

За misho

Михаил Рангелов, www.klassa.bg
Публикувано в Политика. Постоянна връзка.