ГЕРБ – съучастник в престъпление срещу човечеството

Николай Младенов трябва да се извини за организираната среща на сирийската опозиция в Правец

Някак неусетно покрай всички вълнения около новото служебно правителство и кризата в Кипър се прошмули една ужасяваща новина – че ислямистката опозиция в Сирия уби 16 човека с химическо оръжие. Чудо голямо станало – ще си кажат голяма част от вас – всеки ден стават атентати в различни точки на света, в които загиват и повече хора. Никой обаче не му прави впечатление, че за първи път от много години във военен конфликт е използвано химичско оръжие – акт, който с конвенция е приравнен на престъпление срещу човечеството.
А това, което съвсем, ама съвсем малко от нас си спомнят е, че бившият външен министър Николай Младенов събра лидерите на сирийската опозиция в Правец, в хотела на Валентин Златев – един от най-близките олигарски на премиера Бойко Борисов. Да, дами и господа – представители на същата тази опозиция, която уби в адски мъки 16 човека в Алепо. А срещата в Правец бе представена от правителството на ГЕРБ като “изключителен успех”. Който само месец по-късно бе възнаграден с камикадзе, което се самовзриви на летището в Бургас.
Генералният секретар на ООН Кофи Анан обяви официално, че организацията започва разследване на случая в Алепо. И ако се окажат верни информациите, че опозицията в Сирия е извършила престъпление срещу човечеството, какво следва? Въпрос на тълкуване е дали с организирането на прословутата среща в Правец правителството на Република България начело с Бойко Борисов не е точно съучастие точно в такова престъпление.
В стремежа си да се направи на велик дипломат, Николай Младенов вкара страната ни в история с предизвестен не особено добър край. Едва ли ще се намерят доказателства, които да обвържат страната ни директно с използването на химическо оръжие. Но срамът ще продължи да стои като кафяво петно на белите панталони на външната политика на България. Където с помощта на външни фактори влизат случайници като Николай Младенов. С червени крила и черни точки. И след като се изтропкат на метеното, отлитат натам, откъдето им плащат. За сметка на българската кауза.
Най-честното, което ГЕРБ и Младенов биха могли да направят е, да се изправят и да се извинят. На избирателите си, на целия български народ, а защо и не – на цялото човечество. Защото независимо от подбудите съучастието в престъпление не може да бъде оневинено. Но поне може да бъде позачистен имиджа на България.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

За misho

Михаил Рангелов, www.klassa.bg
Публикувано в Общи приказки. Постоянна връзка.